SteamWorld Dig

 Merhaba Indie sever, bu incelememde önceki incelemede kısaca bahsettiğim SteamWorld Dig'i ele alıyorum. Bunun peşi sıra diğer 2 SteamWorld oyununun da incelemesini bundan sonra yapmayı düşünüyorum. 


SteamWorld Dig

















Nedir bu SteamWorld Dig?

Steamworld Dig, bir macera, 2 boyutlu, metroidvania, platform, madencilik oyunudur. Serinin diğer oyunları gibi SteamWorld evreninde geçiyor ve bu evrende geçen ilk oyundur.


Hikayesi

Hikaye, amcasının madeninin tapusunu aldıktan sonra Tumbleton adlı köhne bir kasabaya taşınan Rusty adlı bir Steambot'u konu alıyor. Amcasının öldüğünü öğrendiğinde, kazmasını alarak madenciliğe başlamaya, aşağıdaki dünyanın sırlarını ortaya çıkarmaya, insan uygarlığının kalıntılarını ve daha da gelişmiş bir uygarlığı keşfetmeye başlar.















Oynanış


SteamWorld Dig, madene girdiğiniz andan itibaren taşlarla dolu bir alana bırakıyor ve siz de para kazanmak için bu değerli taşları toplayıp, satıp, kasabayı ve aletlerinizi geliştiriyorsunuz. 

Madenleri daha da derinlere kazdıkça, tünel girişleri buluyorsunuz ve ana haritadan bağımsız yeni bölümlerde gerek challenge, gerek değerli madenler, gerekse yeni özellikler kazanmanızı sağlayan makinelerle karşılaşabiliyorsunuz. Oyununuza yeni mekanikler katmak ve farklı bölgelere erişebilmek adına bu makinelerin de önemi büyük tabii.





















Su

Tabii bu yeni aletleri kullanmak için de Su dediğimiz kaynağa ihtiyacımız var. Madenleri kazarken karşımıza ara sıra çıkan bu suyu depolamak için karakterimizin suyun içinde durması yeterli.

Işık

Ayrıca oyunda etrafımızı görebilmemiz için Işık kaynağını da yenilemek gerek. Işık, kasabaya geri dönerek, madende karşılaştığımız düşmanları yendiğinizde (bazen) düşebilir, ya da bazı bölümlerde direkt toplanabilir. 


Tek kullanımlıklar

Oyunda mağazadan para ya da mavi mineraller aracılığıyla satın alabildiğiniz araçlar mevcut. Bunlar: merdiven, fener, ışınlanma noktası ve dinamittir. Her birinin çeşitli kullanımı olsa da mağazadan tekrar almanız gerekmekte.


Mağaza/Satıcılar

Oyunda 3 farklı karakter bulunmakta. Bunlar; bizi tamir eden ve tek kullanımlık eşyaları satmakla birlikte oyundaki temel silahlarımızı ilk geliştireceğimiz kişi olan Hank McCrank,  temel silahlarımıza ilave eklentiler satan Biff Beacon ve
seviyemizin 13'e ulaşmasıyla kasabaya gelen ve en üst geliştirmeler satan Dandy Alexander


Görsel Tasarım

Diğer SteamWorld oyunları gibi bunun da görselliğinin çok bir albenisi yok bana kalırsa. Madenin bazı katmanları hariç tasarım zaten kendini tekrar ediyor ancak göze pek çarpmıyor. Gene de bazı ana haritadan bağımsız bölümlerin tasarımı oldukça hoş denebilir. Half Life easter egg'i bile var! ƛ

















Zorluk

Oyun en başından itibaren sizi hiç zorlamıyor, zaten amaç maden kazmak, yani ne kadar zor olması gerekiyor ki? Yeni aldığınız geliştirme ve cihazlar da oyunu bir noktadan sonra epey kolaylaştırıyor. Ancak oyunun boss'u biraz zorlayabilir. Ben, 4 denemeden sonra geçebildim ama bunun benim beceriksiz olmamda payı büyük. :)


Müzikler

Önceki yazımda da belirttiğim gibi, hiç dinlemedim müziklerini. Konseptle uyumlu olsun diye yer yer vahşi batı temalı müzikler çaldığını duydum ama Steam'de ayrı olarak Soundtrack'i satıldığına göre dinlemeye değer olsa gerek.

Son sözler

Evet, SteamWorld Dig'in incelemesi de burada bitiyor. İnceleme epey kısa oldu ancak oyunun kendisi de kısa olduğu için hakkında yazacak daha fazla şey yok. Okuduğunuz için teşekkür ederim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indie Dışı: Hades

Indie nedir, Indie oyunlar nelerdir?