Cuphead ve Stardew Valley

Merhaba Indie Severler, sizlere önceki yazımda bahsettiğim, Cuphead ve Stardew Valley'i tanıtacağım.


 Cuphead


      










Nedir bu Cuphead?

Cuphead, Studio MDHR tarafından geliştirilen, 29 Eylül, 2019'da çıkışını gerçekleştirmiş bir Platform oyunudur. Oyun yapım aşamasındayken geliştiriciler, Contra 3, Super Mario World, Street Fighter 3 ve Megaman oyunlarından ilham almışlar. Zaten oyun içinde de bu ilhamın etkisini epey görebiliyoruz.

Oyunun çıkışını gerçekleştirebilmesinde Microsoft'un da katkısı büyüktür ayrıca. 1930'lardan fırlama grafik ve müzikleriyle, zor oynanışıyla, Cuphead, bugunkü yazımızın ilk konuğu oluyor.


Hikayesi

Oyunun hikayesi basit ve öz. Cuphead ve Mugman, Inkwell adasında, yaşlı Elder Kettle'ın gözetimi altında yaşamaktadırlar. Ancak bir gün bu iki kardeş, Şeytan'ın Casino'suna giderler.














Şeytan, kardeşlere bir teklifte bulunur; eğer zar atıp kazanırlarsa kendisinin tüm servetini kardeşlere vereceğini ama kazanamazlarsa ruhlarını alacağını söyler. Mugman istekiz olsa da Cuphead hemen teklifi kabul edip zarları atar. Tabii ki kardeşlerimizin şansı iyi gitmez ve kaybederler. Ruhları için Şeytan'a yalvarmaya başlarlar, Şeytan da ikinci bir teklif sunar: Eğer kendi gibi Şeytan'a borçlu olan kaçakların ruhlarını geri getirebilirlerse, borçlarını sileceğini söyler.














Cuphead ve Mugman'in başına gelenleri öğrenen Elder Kettle, onlara parmaklarından ateş edebilmelerini sağlayan bir iksir verir ve buradan sonra da oyunumuz başlar.













Görsel Tasarım

Genelde görsel tasarımı anlatmam ama söz Cuphead'e gelince iş değişir. Oynanıştan önce bahsetmek istediğim ve Cuphead'i, Cuphead yapan şeyden bahsetmek istiyorum, görsel tasarımından. Oyun 1930'lu yılların çizgifilmi gibi ve bu da oyunu oldukça ilgi çekici yapıyor. Oyun farklı bir tasarıma sahip olsaydı muhtemelen bu denli popüler olamayacaktı. Zorluğuyla ne kadar can sıkıyorsa bir o kadar da güzel el çizimleriyle kendisine bir o kadar bağlıyor.


Oynanış



Cuphead zor. Hatta o kadar zor ki oyunun Steam sayfasındaki etiketinde en başta Zor etiketi mevcut.

Oyunda iki farklı ekranı bulunmakta. Overworld ekranı bunlardan ilki. İçinde serbestçe gezebileceğiniz büyükçe bir alan, bir nevi açık dünya. Diğer karakterlerle konuşabilir, boss savaşlarına katılabilir, eğer paranız varsa alışveriş yapabilirsiniz. Tabii bu ekranda diğer haritaları açmak için bossları yenmeniz, run&gun denilen bölümleri geçmeniz gerekli. Burada oyun iki farklı türe ayrılıyor: Boss savaşları ve Mario gibi iki boyutlu, ilerlemeli platform bölümleri. Tabii ikisi de hiiiç kolay değiller. 


Boss Savaşları

Şeytan'a borçlu olanların ruhunu toplamak ve yeni bölümlere geçebilmek için boss'ları yenmemiz gerekiyor. Savaşa girmeden önce bize iki seçenek sunuluyor: Basit (simple) ve sıradan (regular) olarak. Eğer boss'un ruhunu almak istiyorsanız bölümü sıradan seviyesinde bitirmeniz gerekli yoksa ruhu alamazsınız. Tabii sıradan kelimesi sizi rahatlatmasın çünkü basit seviyesi bile epey zor. :)

















Her boss'un kendine özel müzikleri, tasarımı ve zorluğu var ve yenmek epey zor. 




 










Run&Gun

Bu bölümde ise oyun platform oyununa dönüşüyor ve boss savaşlarından çok bölümü bitirmeye çalışıyoruz. Tabii karşılaştığımız düşmanlar da bizi durdurmaya çalışıyor. Bazı bölümlerin sonunda kendi mini boss'ları oluyor. Asıl boss'lara kıyasla çok da zor değiller ama sizi birkaç kez öldürüp ta haritanın başına yollamaları işten bile değil. Ha bahsetmişken, bu bölümün zorluğu checkpoint sisteminin olmaması ve sadece 3 tane canınızın olmasından kaynaklanıyor. Eğer tüm canlarınızı kaybederseniz, bölümü en baştan oynamak zorundasınız.






















Dükkan

Bu kısımda kazandığınız parayla kendinize güçlendirmeler alabilir, oyun tarzınızı değiştirebilirsiniz. Fazla detaya girmeye gerek yok, bildiğimiz dükkan.





















Müzikler

Müzikler, oyunun her kısmı için ayrı ayrı bestelenmiş, grafikleri gibi 1930'lardan gelmiş. Oynarken insanı havaya sokuyor.





Stardew Valley




























Nedir bu Stardew Valley?

Stardew Valley, ConcernedApe tarafından geliştirilen, 26 Şubat, 2016 tarihinde çıkışını gerçekleştirmiş bir, RYO, 2 boyutlu, Çiftçilik ve yaşam simülatorü oyunudur.

Hikayesi

Oyunda tam bir hikaye yok ancak çiftliğe gelişimizin hikayesi var.
Dedemiz, ölmeden önce bize bir mektup veriyor ve bu mektubu şehir hayatından sıkıldığımızda açmamızı istiyor. Şehirde bir şirkette çalışan biz, bir gün şehir hayatından çok sıkılıyoruz ve o an aklımıza mektup geliyor ve açıyoruz. Mektupta, dedemiz bize şehir hayatından uzakta aile çiftliğimize bakmamızı istiyor. İşi gücü bırakıp direkt olarak çiftliğe gidiyoruz ve böylece hikayemiz başlıyor. 



Oynanış

Oyunda çiftçilik yapıyor, maden kazıyor ( yeri geliyor canavar avlıyoruz), yeni insanlarla tanışıyoruz. Oyunda mevsimler, etkinlikler ve doğum günleri var. Her mevsim farklı şeyler satıp, para kazanıp, çiftliğinizi büyütmelisiniz. Etkinlikler ise çiftlik halkının toplanıp genelde önemli bir şeyi kutlaması oluyor. Doğum günlerindeyse, doğum günü olan kişiye sevdiği hediyeyi vererek ona daha da yakınlaşabilirsiniz, ki bu da farklı etkileşimleri açıyor. Oyunda ayrıca oldukça gizem bulunmakta.
















Her NPC'nin kendi sevdiği/sevmediği şeyler, görevleri, yakınlık seviyesi arttıkça getirileri var, bunları lehinize kullanmanın size getirisi oldukça fazla.

Müzikler

Bir Celeste ya da Cuphead kadar olmasa da kendi çapında oldukça hoş, rahatlatıcı müzikleri var.


---------------------------------------------------------

 Stardew Valley biraz kısa oldu çünkü oyunda acayip fazla içerik var ve hepsini anlatmak hem yazıyı çok uzatırdı hem de spoiler vermeden anlatamazdım o yüzden biraz özet niteliğinde oldu kusura bakmayın. Sonraki yazımda, Book of Demons ve Super Meat Boy'u ele alacağım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, sağlıkla kalın.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indie Dışı: Hades

Indie nedir, Indie oyunlar nelerdir?