Terraria ve Celeste

 Merhaba, önceki yazımda da belirttiğim üzere bugün sizlere Terraria ve Celeste'i tanıtacağım. Başlayalım:

Terraria


Nedir bu Terraria?

Terraria, Re-Logic tarafından geliştirilen ve 16 Mayıs, 2011'de çıkışını gerçekleştiren bir 2 boyutlu, sandbox bir hayatta kalma oyunudur. Çıkışının ilk haftasında, 100.000'in üzerinde kopya satmayı da başarmıştır ayrıca ki, bu bağımsız geliştirilen bir oyun için inanılmaz bir şeydir. Çok az indie oyun bunu başarabilir.


Hikayesi

Aslında hikaye yok denecek kadar az. Daha çok lore var ve bunu da anlatmaya hiç çabalamıyor Terraria, zaten oyun içine de pek bir katkısı olduğu söylenemez, sadece bazı oyun içi eşyaların açıklama kısımlarında geçen şakalardan ibaret.


Oynanış

Terraria, belki de oyun içinde en fazla içeriğe sahip olan oyunlardan birisi. Oyunda, 200'den fazla saatimin olmasına rağmen yeni keşfettiğim şeyler oluyor. Oyun aslında Minecraft gibi blok kazma, kırma, ve inşa etme üzerine kurulu. Biyomlarından tutun, eşya çeşitliliğine kadar bolca içerik mevcut. Her biyomun kendine özgü canavarları, yapıları, madenleri, sandıkları ve boss'ları bulunmakta. Tabii içerik olarak bununla sınırlı kalmıyor, boos savaşları, oyun içinde bazı şartları yerine getirince oyuna dahil olan ve size gerekli şeyler satan-alan NPC'ler, rastgele gelişen (yağmurlu gün, slime yağmuru, goblin ordusu istilası gibi) eventler derken daha sayamadığım birçok içerik mevcut.


  

Müzikleri

Kendi çapında eğlenceli, yer yer komik, neşeli, 2 boyutlu bir oyuna yakışan müzikleri var oyunun. Her boss'a özel olan yapılmış, farklı biyomlarla birlikte değişen müzikler oyuna ayrı bir renk katıyor.

Dinlemek isterseniz diye 3 adet müziğini buraya bırakıyorum. :)
 

Terraria - Town Night

Terraria - Frost Moon

Not: Arkadaşlarla oynamak için birebir. Mümkünse beraber oynayın, öyle daha zevkli oluyor. :)


Celeste



Nedir bu Celeste?

Geldik, 2018'in en iyi bağımsız oyunu seçilen Celeste'e.

Celeste, Matt Makes Games tarafından geliştirilen, 25 Ocak, 2018 tarihinde çıkışını gerçekleştirmiş bir, 2 Boyutlu ve zor bir platform oyunudur.

Hikayesi

Oyunda, Celeste dağına tırmanmaya çalışan Madeline'i oynuyoruz. Madeline, panik atağı olan bir karakter ve bunu yer yer oyun içinde görmekteyiz. Bölümleri geçtikçe karşılaştığımız ara sahnelerle de oyunun hikayesi anlatılıyor. Spoiler olmaması adına sadece bu kadarını söyleyebiliyorum maalesef, mutlaka oynayıp, tecrübe etmeniz bir oyun kendisi. Emin olun pişman olmayacaksınız.




Oynanışı

Celeste, hızlı refleksler ve el çabukluğu isteyen bir oyun. Aynı haritayı tekrar tekrar, ölüp ölüp oynayacağınız, çok iyi bölüm tasarımlarına sahip. Ölünce hemen tekrar deneyip, bölümü geçmek istiyorsunuz. Oynanışı oldukça basit: Yön tuşları ile hareket edip, C ile sıçrayıp, X ile de zıplıyoruz. Ancak bahsettiğim gibi oyun ZOR. Aynı bölümü geçmek için çokça ölecek, sinirleneceksiniz. Tabii bölümü geçince gelen tatmin duygusu için değer. :)

Ayrıca oyunda birçok gizli bölüm ve ögeler bulunmakta. (PICO-8 adında ve Celeste'in ufak halini barındıran bir mini oyun bile var!)



Müzikleri

Celeste'i, Celeste yapan bir şey varsa o da müzikleridir. Her bölüme ayrı yapılmış harika müzikleri bulunmakta.

Dinlemek isterseniz diye aşağıya 3 şarkı bırakıyorum. :)


Celeste - First Steps (Favorim)

Celeste - Reflection

Celeste - Reach for the Summit


Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sonraki yazımda Cuphead ve Stardew Valley'den bahsedeceğim. Sağlıkla kalın. :)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indie Dışı: Hades

Indie nedir, Indie oyunlar nelerdir?