Moonlighter ve Dead Cells

 Merhaba indie severler! 

Bu yazımda önceki yazımda bahsettiğim Moonlighter ve Dead Cells'ten bahsedeceğim.


Moonlighter

Zamanında Steam yaz indirimlerinden ucuz bir fiyata aldığım, ama oynamayı unuttuğum, kütüphanemi karıştırırken denk geldiğim Moonlighter'ı tanıtacağım.


Nedir bu Moonlighter?

Moonlighter, Digital Sun tarafından geliştirilen, 29 Mayıs 2018 tarihinde çıkışını yapmış bir Rogue-lite, Macera ve Aksiyon RYO (Rol Yapma Oyunu)'dur. 

Kısaca hikayesi: Oyunda Will isimli kahraman olma hayali olan bir tüccarı yönetiyoruz. Will, gündüzleri dükkanının başında müşterileriyle ilgileniyor, köyündeki diğer esnafla kaynaşıyor, alıyor, veriyor, ekonomiye can veriyor; geceleri ise kılıcını kuşanıp farklı dünyalara açılan kapılardan geçerek canavar avlıyor. tabii bu eylemin sonucunda hem kendisi için hem de dükkanında satmak için ganimet toplamış oluyor.


Oynanışı

  Oyunda eğitici kısmı geçtikten sonra zindanın girişinde Zenon adındaki dedemiz tarafından baygın bir şekilde bulunuyoruz. 
--------------------
 Daha sonra Zenon'la birlikte, işleteceğimiz dükkana giriyor ve satış yapmayı öğreniyoruz. Bu kısımdayken Zenon, piyasayı takip etmemizi ve arz-talep durumundan bahsediyor.

-------------

Akşam olunca dükkandan çıkıyor ve satabilmek için yeni eşyalar bulma umuduyla zindanın ilk kısmına giriş yapıyoruz. Burada sandıklar, yaratıklar, can veren hamamvari yerler, gizli bölümler ve boss'lar mevcut. Her zindana girildiğinde yapısı değişiyor..


  


Dead Cells

Hem ilginç grafikli, hem mizahi yönü kuvvetli, hem de iyi bir savaş mekaniği olan bir oyun yapsaydınız ne olurdu? Tabii ki de Dead Cells!



  Nedir bu Dead Cells?

 Dead Cells, Motion Twin tarafından geliştirilen ve 7 Ağustos 2018'de çıkışını gerçekleştirmiş bir Roguevania, Souls-Like  ve Medroidvania türü bir oyundur. Kısaca Hikayesi: Oyunda henüz yeni infaz edilmiş bir bedenin içinde hayat bulan bir hücreyiz(?). Hikaye, boss'ları kestikçe açıldığı için spoiler olmaması adına daha fazla detaya girmiyorum.





İçine girdiğimiz vücudu kontrol etmeye başlayarak sağa doğru gidiyor ve silah, kalkan ve yay arasından seçimimizi yapıyoruz. Ardından karşımıza çıkan düşmanları kesiyor, düşen altın ve hücrelerini topluyoruz. Eğer ölmeden haritayı bitirir ve diğer bölümlere açılan kapıyı geçebilirsek kazandığımız altın ve hücreleri burada, Koleksiyoncu'ya vererek kendimize yeni yetenekler ve silahlar açabiliyoruz. Koleksiyoncu'nun etrafında gezen 2 küçük yaratıktan ise oyun boyunca ve ölene dek bize kalıcı güçlendirmeler alabiliyoruz.



 

   Oyunda içerik, canavar ve harita olarak epey çeşitlilik var, mizah da tabii.



Son olarak da Rünler'den bahsedeceğim. Rünler, oyunda size haritayı daha iyi keşfedilmek amaçlı kalıcı özellikler sağlayan güçlendirmelerdir. 

Sarmaşık Rünü


 Bu rün Mahkum Mesiresi'nde bulunur. Elde edebilmek için, Elite Ölümsüz Okçu'yu öldürmeniz gerekir. Bu yaratık oyunda rastgele oluşur.


Ne işe yarar?

Bu Rün sayesinde oyunda ulaşamayacağınız kısımlara sarmaşık oluşturarak ulaşmanızı sağlar.


Işınlanma Rünü



Bu Rün, Sarmaşık Rünü kadar etkili olmasa da gizli yerlere belli objelerle etkileşime geçerek ışınlanmayı sağlar. Elde edebilmek için Elite Slasher'ı, Zehirli Kanalizasyon haritasında bulup öldürmeniz gerekir.



 Bu rünü elde ettikten sonra gizli bölgelere erişebilirsiniz. Bu bölgelerde çeşitli eşyalar ya da statlarınızı arttıracak parşömenler bulunabilir. Ayrıca bu rünü ilk kez kullandığınızda, Neyi Ovalıyorsun Sen Ya? isimli bir başarım da kazanırsınız.




Meydan Okuma Rünü


Bu Rün oyun içi pek etki etmez. Sadece oyuna baştan başlandığında sağ üst kısımdaki kapalı kapıyı açar. Burada diğer oyuncularla farklı oyun modundaki skorlarınızı kapıştırabilirisinz.
Bu rünü elde edebilmek için Bahamut boss'unu öldürmeniz gerekir.


Koçbaşı Rünü

Bu Rün tıpkı Sarmaşık Rünü gibi haritanın belli bölgelerine ulaşmanızı sağlar. Elde edebilmek için Kemik Odası'nda, Elite Slasher'ı kesmeniz gerekir.




Örümcek Rünü


Bu Rün, neredeyse oyundaki en işlevsel Rün'dür. Duvarlara tırmanmanızı ve duvarlardan zıplayabilmenizi sağlar. Ayrıca erişemediğiniz bölümlere erişmenizi sağlar. Elde edebilmek için Kemik Odası ya da Uyku Sığınağı'nda, Elit Caster'lardan düşer. 














Homunculus Rünü

Bu Rün, Hücrenizin belirli mesafeye kadar bedeninizden ayrılmasına olanak tanır. Böylece vücudunuzun giremediği yerlere kolayca girebilir, gizli yerlere saklanmış olan ödülleri kazanabilirsiniz. Eğer bir düşmana atılırsa belirli bir süre hasar verir. Kral'ın Eli adlı boss'tan düşer.

Özelleştirme Rünü


Bu rün ana menüde Özel Mod'u açmaya yarar. Oyun içine bir etkisi yoktur. Elde etmek için, Elite Zombie'yi kesmeniz gerekir.















Araştırmacı Rünü


Bu Rün sayesinde hem haritayı tab'a basarak açtığınızda önemli noktalar işaretlenir, hem de haritanın yaklaşık %80'ini keşfederseniz geri kalan kısımlar üstü kapalı bir şekilde görünür. Bu Rünü elde edebilmek için Unutulmuş Türbe'de, Two Dark Tracers'ı kesmeniz gerekir. 



Okuduğunuz için teşekkür ederim, elimden geldiğince her yazımda 2 adet indie oyun tanıtmaya çalışacağım. sonraki yazımda Terraria ve Celeste'den bahsedeceğim. Sağlıkla kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indie Dışı: Hades

Indie nedir, Indie oyunlar nelerdir?