DAVE THE DIVER

Selamlar, 2 yıllık uzun bir aradan sonra kısa çaplı bir inceleme yazmak istedim. Normalde blog işini bırakmıştım ancak bu oyun o kadar keyifli ki üzerine bir inceleme yazmak şart oldu ve ben bu oyunun daha yarısında bile olmadığımı tahmin ediyorum. 😄 

Haydi incelemeye geçelim 👇



Nedir bu DAVE THE DIVER?

DAVE THE DIVER, MINTROCKET tarafından geliştirilen bir keşif, balıkçılık, mikro yönetim, macera oyunudur. 2 boyutlu ve piksel grafiklere sahiptir. 28 Haziran, 2023 tarihinde çıkışını gerçekleştirmiştir.


Hikayesi

















Hikayemiz sahilde güneşlenen Dave'e Cobra'dan gelen bir arama gelmesiyle başlıyor. 

Cobra tüm yatırımıyla Blue Hole'a bir suşi restoranı açmasıyla Dave'e ortaklık teklif eder ve restoran için balık toplamasını ister. Dalgıçlık günlerini ardında bırakmış olan Dave içinse eski günleri yad etmek için güzel bir fırsat ortaya çıkar.

En son olarak da yine Cobra'nın tatlı diliyle ekibe kattığı, işinin ustası olan Bancho da ekibe katılınca 3 ortak restoranı çekip çevirmeye başlar. Dave balık yakalamadan, Bancho yemeklerden, Cobra da restoranın mali işleriyle uğraşmaya başlarlar. Fakat daha restoranın ilk gününden bir deprem yaşanır ve restoran epey bir zarar görür ve hikaye başlar.


Oynanış


Evet, geldik beni incelemede en çok yoracak kısıma.😅

Oyun ilk önce Dave'i (yani bizi) açık denize bırakıyor ve balık yakalamayı öğretiyor. Farenin sağ tıkıyla belirli bir mesafeye kadar giden zıpkınımızla balıkları teker teker avlıyoruz, yakınımıza gelen saldırgan balıklaraysa bıçağımızla karşılık veriyoruz. Daha sonra sırasıyla oksijen barımızı (hasar alınca ve zamanla yavaşça azalıyor) ve giysimizle ne kadar derine inebileceğimizi gösteren bir tanıtımı geçtikten sonra oyun temellerini gösteriyor oyuncuya. Gerçekten de bu noktadan sonra üstüne gelecek her mekanik bu temeller üzerine ufak ufak ekleniyor. Oksijen bitip de yukarı çıkıncaysa oyunun zaman mekaniklerini öğreniyoruz: Gündüz, öğlen ve akşam olmak üzere. Akşam hariç her gün 2 kez dalma hakkımız var. Daha sonra akşam da dalabiliyoruz ama o da restoranda satış yaptığımız zamanın 3'de 1'ini alıyor.

Mini mekanikler

Devamında oyun yeni ufak mekaniklerini tanıtıyor: Telefon ile yan görevlerinizi görebilir, gelecek günler için olacak event'leri önceden görüp ona göre spesifik balıkları yakalayabilirsiniz. Yine telefon üzerindeki Idiver uygulamasını kullanarak dalış giysinizi, tırpanın gücünü, oksijeninizi ve dahasını arttırabilir.

Oyun esnasında da oyun mini mekaniklerine hız kesmeden devam ediyor. Tırpanın gücünün ucu ucuna yettiği balıklar için mini-game şeklinde ufak quicktime event'ler, spesifik yerlerde fotoğrafçılık görevi, derinliğe bağlı değişen harita şartları yüzünden sandıklardan çıkan tek kullanımlık eşyalar, yakalanan koca "balıklar" için mini denizaltıyla yüzeye kolayca taşıma, irili ufaklı küçük itemleri toplayarak yan görevleri tamamlama, gibi çok çeşitli ama üzerinde durmaya gerek görmediğim mini mekanikler ekleniyor. Bunları okumaktansa oyun içinde kendinizin deneyimlemesi çok daha iyi olur diye düşünüyorum.
(En önemli mekanikse tabii ki Cooksta'dan insanların restoranınızda yemek yerken çekildiği fotoğraflara like atma 😁)

Restoran

Balıkları topladıktan sonra bile Dave'in işi bitmiyor.
Önce toplanan balıklarla Bancho'nun harika animasyonlarıyla menü hazırlayabilir ya da çok fazla aynı malzemeden varsa o menüye seviye arttırıp kazandığınız parayı ve taste'i arttırabilirsiniz.


Gelen parayla yeni aşçı ve garsonlar tutup onları eğitebilir, dalışta kullandığınız ekipmanları geliştirebilir, restoranı keyfinize göre güzelleştirebilirsiniz. Diğer bir eklenti olan taste ile de Cooksta'da yeterince sevilirseniz restoranınızı denetlemeye gelene iki Cooksta yetkilisi tarafından denetleniyorsunuz ve rütbe atlıyorsunuz. Ne kadar yüksek rütbe, o kadar çok müşteri. 🐟














Tabii bu sürede müşterilerin sipariş etmediği menüler de çöpe gidiyor, çünkü Bancho bir yemeği asla ikinci kez kullanmaz. 🐠

Tahmin edeceğiniz üzere restoran kısmı sadece bu kadardan ibaret değil.😁

Siparişlere yetişmeye çalışırken müşterilerin içkisini doldurmalısınız, bir yandan biten wasabi'yi yenilerken, bir yandan da müşterilen bıraktığı tabağı toplamalı, diğer müşterilen sinirlenmeden siparişlerini yetiştirmelisiniz. Ve bunlar da tabii ki ayrı ayrı küçük bir mini game kendi başlarına.


Son sözler

Bu incelememde oyunun her mekaniğine değinmek istemedim, biraz da size sürpriz olsun diye. Daha oyunun yarısında olduğumu düşünerekten çoğu bilmediğim mekanikler olduğunu varsayıyorum ayrıca. 

Sözün özü DAVE THE DIVER uzun aradan sonra oynadığım en keyifli oyundu. Oyun oyuncuya üstüne koyacak şekilde mekanik sunuyor ama onu ürkütmüyor. O mekanikleri kullanmayı oyuncuya bırakıyor. Daha önce böyle bir yaklaşımı olan bir oyun oynamamıştım, gerçekten keyif aldım. Son olarak değinmek gerekirse bu oyun aslında bir indie değil. Nasıl yani? E o zaman bu oyunu neden inceledim? Aslında oyunu yapan firma indie ancak arkasında NEXON isimli dev bir koreli oyun firması varmış, finanse etmişler. Bir istisna oldu belki ama bu oyunu incelemezsem yazık olurdu diye düşünüyorum. 

Belki bir ara Minishoot' Adventures oyununun incelemesini yazarım.

Umarım bu kısa incelemeden keyif almışsınızdır, okuduğunuz için teşekkürler. 💗🐟

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indie Dışı: Hades

Indie nedir, Indie oyunlar nelerdir?