Shovel Knight

Merhabalar, uzuuun bir aradan sonra yine karşınızdayım. Bu sefer epey popüler bir indie olan Shovel Knight'ı inceliyoruz. İyi okumalar :)

Shovel Knight



Nedir bu Shovel Knight?

Shovel Knight, Yatch Club tarafından geliştirilen, NES dönemi oyunlarını ilham alan bir 2 boyutlu, side-scroll platform oyunudur. Serinin toplamda 5 adet oyunu vardır. İlk oyun, 26 Haziran, 2014'de çıkan Shovel Knight: Shovel of Hope'dur.



Hikayesi

Kürek Şövalyesi ve Kalkan Şövalyesi yan yana dünyayı dolaşan iki şövalyedir. Bir maceralarında Kader Kulesi'ni keşfederler ve içeri girerler, bir muska Kalkan Şövalyesi'ni lanetler ve Kürek Şövalyesi'ni mühürlü kulenin dışında mahsur bırakır. Arkadaşının yasını tutan Kürek Şövalye bunun yüzünden maceradan vazgeçer ve bir nevi kendi kendini sürgün ederek sıradan bir hayat yaşamaya başlar. Onun yokluğunda, Büyücü olarak bilinen güçlü bir varlık iktidara gelir ve tüm ülkeye kötülüğünü yayar. Büyücü'nün Kader Kulesi'ni açtığını duyan Kürek Şövalyesi, Kalkan Şövalyesi'ni bulup kurtarmayı umarak kuleye geri dönmeye başlar. Bunu yapabilmek için Shovel Knight, Büyücü'ye hizmet eden bir grup şövalye olan Order of No Quarter'ın üyeleriyle savaşmalıdır.


Oynanış

Oynanış epey basit. Oyunda sadece zıplama, saldırma ve bulduğumuz relic'leri (kalıntı, ziynet) kullanıyoruz, küreğimizi kullanarak bölümdeki gizli hazineleri açığa çıkarıp değerli taşları topluyoruz. Tüm oyun bu basit mekanikler üzerine kurulu. Eğer Shovel Knight: Treasure Trove'a sahipseniz, serideki 5 oyuna da sahip olacağınız için Shovel Knight dahil toplam 4 karakterle oynayabilirsiniz ve bu 4 karakterin hepsi de oyunun bölümlerinde farklı maceralara atılıyor, oyunun konuşmaları mevcut karakterinize göre değişiyor. Farklı karakterlerle aynı oyunu tekrardan oynamıyorsunuz yani. 












Oyunun zorlayıcı kısımlarından birisi de bölüm tasarımları. Çünkü bu oyun NES oyunlarını ilham aldığı için yer yer zor, bazen de sinir bozucu oluyor. Stranded Ship bölümünü oynamış/oynayacak olanlar beni iyi anlayacaktır. :)

Her NES oyunu gibi bu oyun da sizi öldüğünüzde cezalandırıyor. Eğer ölürseniz topladığınız değerli taşlarınızın bir kısmı 3'e bölünüyor ve öldüğünz yerde 3 kanatlı kese oluyor. Eğer tekrar ölmeden onları toplayabilirseniz hiçbir kaybınız yok, tabii öldüğünüz için yeniden doğan ve size engel çıkaran canavarları saymazsak.



Değerli Taşlar mı?

E iyi de ne işe yarıyor bu taşlar? Sonic'deki gibi bize bölümün sonunda ilave puan mı getiriyor? Tabii ki hayır. Bu taşlarla maceranızda karşılaştığınız köylerden can ve büyü kapasitenizi artırabilir, yeni relic'ler alabilir, birkaç şapka meraklısına sadaka verebilir, küreğinizi ve zırhınızı güçlendirebilirsiniz. 

Kontrol Noktaları


Bölümlerdeyken öldüğünüzde taa baştan başlamayı Dark Souls seviyesinde görmüş olmalılar ki, yapımcılar oyuna bir Checkpoint (ya da güzel Türkçemizle Kontrol noktaları) sistemi eklemişler. 

Bu Checkpoint'lerden öldüğümüzde doğuyoruz. İstersek fazladan değerli taş alabilmek için bu noktaları kırabiliriz ama bunu yaparsak da bu yerler artık kontrol noktası olmaktan çıkıyor. Risk=Ödül.

Gezginler

Maceranız esnasında, haritada ilerlerken, önünüze çeşitli maceracılar çıkacak. Bu maceracılar oyunun hikayesini ilerletiyor genelde ve onları yenince de hatırı sayılır miktarda değerli taşla ödüllendiriliyorsunuz. Denk gelmesi eğlenceli oluyor.


Boss'lar

Geldik oyunun en zevkli kısımlarına: Boss'lar. Hikayede bahsettiğimiz Büyücü'ye (Enchantress) ulaşmak için kalelerinde yaşayan Şövalyeleri bulmalı, bölümlerini tamamlamalı ve en sonda kendileriyle karşılaşıp onları yenmeliyiz. 














Bu Boss'ları yendiğimizde hem hikaye ilerliyor, hem harita açılıyor, hem de köyde karşılaştığımız bazı kişilerden yan görev misali, bahsettiği Boss'u kesmişsek bir ödül alabiliyoruz. Bu ödül köyde, tüm şarkı sözlerini kaybetmiş Bard'a verebileceğimiz müzik sayfaları olabiliyor.


Müzik Sayfaları

Bu sayfalar bölümlerdeki gizli yerlerden ve köydeki kişilerden, Boss'ları yenince çıkan sandıklardan alınabilir/bulunabilir. 


Bu sayfaları Bard'a vermek, sayfa başı size 500 değerli taş kazandırırken aynı zamanda Bard'ın size köy içinde topladığınız sayfadaki müziği çalmasına olanak sağlıyor


Zorluk

Oyun yer yer sizi zorluyor. Bu zorluk Boss'lardan çok platform bölümlerinde bence. Eğer doğru ekipmana sahipseniz, benim gibi sadece bir relic'i spamlayarak Boss'ları kesebilirsiniz. Tabii hepsinde işe yaramıyor ve spam'lamak için de büyü kapasitenizin fazla olması lazım.

Müzikler

Oyunun müzikleri epey keyifli, bir Undertale seviyesinde değil tabii ama kulağa hoş geliyor. 2-3 tanesi hariç pek bana hitap etmiyorlar fakat oyundaki atmosferi çok iyi verebiliyorlar.




Son Sözler

Dürüst olmak gerekirse bu incelemeyi daha oyunu bitirmeden, yarısında yazıyorum. Bunu ilk defa yaptım, tabii içerik olarak bilerek anlatmadığım ufak şeyler olsa da eksiksiz bir inceleme oldu bence. Okuduğunuz için teşekkür ederim.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indie Dışı: Hades

Indie nedir, Indie oyunlar nelerdir?