Popüler Indie Oyun Türlerinin Tanımı

 Yazılarımda genelde anlamını açıklamadan direkt geçtiğim bazı oyun türleri oluyor(Metroidvania, Souls-Like gibi). 

Bu yazımda sizlere bu 3 popüler türü kısaca açıklayacağım.


Metroidvania

 Aksiyon-macera türünü içeren video oyunlarının bir alt terimidir. Bu terim Metroid ve Castlevania adlı iki video oyunu serisinin birleşiminden oluşmuştur.
Metroidvania türündeki oyunlarda keşfedilebilir bir haritada vardır. Yeni özellikler kazandıkça oyuncu, aynı haritada daha fazla gizem ve keşfedilebilir öge bulur. Bu oyun türüne en güzel örneklerden biri Hollow Knight'tır.

(Ayrıca Bu tür oyunların ilk örneklerinden biri, Castlevania: Symphony of the Night oyunudur.)



Souls-Like

Bu oyun türü adını From Software'in yaptığı Dark Souls'tan alır. Bu türdeki oyunlar zordur ve oyunda ölmek, oyuncuyu ağır cezalandırır, hata yapmadan oynamaya zorlar. Bu türün mantığında tekrar ve tekrar denemek, baştan başlamak yatar. Sabır gerektirir. Hem souls-like hem de indie bir oyun olan: Dead Cells, buna güzel bir örnektir. Dead Cells'te, eğer ölürseniz topladığınız tüm hücreleri kaybediyorsunuz. Bu da sizin oyunda gelişmenizi geciktiriyor.




Rogue-Like

Bu türde, bir sürü öldürülecek yaratık, uzunca bir mahzen ve bol bol silah vardır. Amaç genellikle daha çok yaratık kesip, daha çok güçlenmektir, bu oyun türünün genellikle bir sonu yoktur. Güç fantezisi üzerine kuruludur. Bu türün en iyi örneği (her ne kadar indie olmasa daDiablo'dur. Ancak hem indie hem de rogue-like olan oldukça güzel bir bağımsız oyun olan Book of Demons da buna güzel bir örnektir. Fakat rogue-like olup da güç fantezisi içermeyen oyunlardan biri olan Moonlighter, mahzen, yaratık ve silah tarzı ögeler içerse de özünde bunları iyi harmanlamış bir oyundur. Bunlara odaklanmaz.




BONUS: Dungeon Crawler

Çoğu oyunda ögelerini sıklıkla gördüğümüz ama adından pek söz edilmeyen bir tür. Bu oyunda oyuncu, zindanda gezer, yaratıklar öldürür, tuzakları çözer ve hazineyi bulmaya çalışır. Çok tanıdık geldi, değil mi? Mesela, Book of Demons bunun en güzel örneği olan bir oyundur. Günümüzde pek sık bu türle karşılaşmasak da, doğru yapıldığı zaman üzerinde saatler harcanacak oyunlar ortaya çıkabilir.


Not: Bağımsız oyunlar kendi içlerinde birçok farklı türlere ayrılsalar da, ben en çok bu türlerini anlatmayı seçtim. Çünkü; bu türler günümüzde indie oyunlarla bütünleşmiş haldeler. RYO, Aksiyon, Platform, Macera tarzı türleri açıklamak gereksizce uzun bir yazı olmasına sebebiyet vereceği için anlatmak istemedim.


Okuduğunuz için teşekkür ederim. :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indie Dışı: Hades

Indie nedir, Indie oyunlar nelerdir?